Kako se uporablja?

Ta inovativna družabna igra vsebuje 4 figurice dečka in 4 figurice deklice in 24 različnih kartic z logopedskimi vajami za razvoj govora. Otrok se skozi igro uči/ponavlja vse naloge za katere bi ob rednih vajah izgubil motivacijo.

Otrok meče kocko in se s figurico pomakne za toliko polj kot je številka na kocki. Ko obstane na določeni barvi iz kupa vzame kartico tiste barve kot je polje na katerem trenutno stoji. Cilj igre je, da pride do konca igre in pri tem opravlja niz govornih nalog iz kartic.

Igra se lahko prilagaja za dva do štiri igralce. Pri začetnikih naj voditelj vajo pokaže, otrok pa jo ponovi. Kasneje si lahko vaje otroci pokažejo med seboj ali pa dva otroka izmenično vadita.

Nalogo lahko naredite še bolj zanimivo in težjo, če dodajate še druga navodila. Na primer. naloge se morajo opravljati stoje, na eni nogi, čepe, s hojo okoli mize, ob poskokih, ob dotikanju nosu, med plesom, z zaprtimi očmi…itd. Odvisno seveda od starosti otroka, od njegove osredotočenosti in njegovih potreb.

Lahko se tudi razdelite po barvah in kdor zbere več kartic je zmagovalec. Z rednimi nadgradnjami in menjavanjem pravil boste pri otroku dosegli koncentracijo za igro, osnova in bistvo igre pa bo ostalo s tem zanimivo.

BESEDE STROKOVNJAKA

Danes smo priče vedno večjim govornim težavam pri otrocih, a časa za strokovno obravnavo je na žalost vedno manj. Prav tako imajo otroci vedno manj volje in potrpljenja za mukotrpno ponavljanje določenih vaj, vaje artikulacije, dikcije in izgovorjave.

Ta družabna igra ponuja otrokom, staršem in logopedskim strokovnjakom enkraten pripomoček pri učenju. Vaje se opravljajo skozi igro in otrok s tem nima občutka, da je delo utrudljivo in nezanimivo. Prav tako se danes vsi strokovnjaki strinjajo, da se otrok največ in najbolj kvalitetno uči skozi igro, kadar nima občutka, da se sploh uči.

Igra je namenjena otrokom za razvoj pravilnega govora kot tistim, ki potrebujejo pri tem pomoč. Vaje govornega aparata razvijajo sposobnost dobre izgovorjave pri vseh, ki jih izvajajo.

Ko starši opazijo, da njihov otrok odstopa od svojih vrstnikov (po kvaliteti govora) se pogosto prestrašijo. Vendar pa se veliko težav lahko popravi, če se pravi čas odpravijo po pomoč k strokovnjaku in se vaje redno opravljajo.

Lahko se zgodi, da otroci, ki nepravilno izgovarjajo določene glasove, izgubijo samozavest, se potegnejo vase, nočejo govoriti in njihova jeza in frustracije samo še naraščajo. Takšno stanje lahko vodi do niza neželjenih vedenj, ki vodijo do težav pri socializaciji in odraščanju. V kolikor sumite v določene nepravilnosti pri svojem otroku, se za nasvet obrnite pri strokovnjaku – logopedu.