Didaktične igrače so igrače, namenjene predvsem učenju in razvoju otrokovega znanja, spretnosti ter kognitivnih in motoričnih sposobnosti. Beseda “didaktične” izhaja iz grškega izraza “didaktikos”, kar pomeni poučen ali učen. Glavni cilj teh igrač je zagotoviti zabavno učno izkušnjo, ki spodbuja razvoj različnih veščin pri otrocih.

Didaktične igrače so oblikovane tako, da spodbujajo kreativnost, logično razmišljanje, reševanje problemov, razumevanje števil in črk, ročne spretnosti ter druge pomembne vidike otrokovega razvoja. Primeri didaktičnih igrač vključujejo sestavljanke, abecedne kocke, učne igre, pobarvanke, številčne igre, didaktične knjige in podobno.

Te igrače so prilagojene otrokovim sposobnostim in stopnjam razvoja ter ponujajo interaktivne načine učenja, ki so hkrati privlačni in motivacijski za otroke. Didaktične igrače so lahko koristne pri spodbujanju radovednosti, razvoju motoričnih spretnosti, izboljšanju koncentracije in pripravi otrok na šolsko okolje.

 • Spoznavanje količin in dolžin

  Spoznavanje količin in dolžin (25)

  Otroci spoznavajo količine in dolžine skozi svoj razvoj in interakcijo z okolico. Tu je nekaj načinov, kako otroci razvijajo svoje razumevanje količin in dolžin:
  1. Senzorično dojemanje: Dojenčki in majhni otroci se najprej srečujejo s količinami in dolžinami skozi svoja čutila. Tako lahko, na primer, občutijo razliko med majhnim in velikim predmetom ter med kratkim in dolgim predmetom.
  2. Igra z igračami: Igra z igračami, ki vključujejo različne velikosti, oblike in dolžine, pomaga otrokom razvijati sposobnost primerjanja in razlikovanja med različnimi količinami ter dolžinami.
  3. Vsakdanje izkušnje: Otroci se učijo o količinah in dolžinah tudi skozi vsakdanje izkušnje. Na primer, med kuhanjem lahko merijo sestavine ali opazujejo, kako različni predmeti in stvari v njihovem okolju imajo različne velikosti.
  4. Uporaba igre in pesmi: Otrokom je lahko v pomoč uporaba igre, pesmi ali rim, ki vključujejo številke, količine in dolžine. To lahko okrepi njihovo razumevanje in jih motivira za učenje.
  5. Vizualni pripomočki: Uporaba vizualnih pripomočkov, kot so slike, grafikoni ali igrače za učenje, lahko otrokom pomaga razumeti abstraktne koncepte, povezane s količinami in dolžinami.
  6. Izkušnje s manipulacijo: Otrokom je pomembno omogočiti priložnosti za manipulacijo s predmeti različnih velikosti in oblik. S tem lahko razvijejo svoje sposobnosti ocenjevanja količin in dolžin ter razlikovanja med njimi.
  7. Primerjanje in razvrščanje: Otroci se učijo o količinah in dolžinah tudi skozi primerjanje in razvrščanje predmetov glede na njihovo velikost ali dolžino. To jim pomaga razviti sposobnost razlikovanja med različnimi količinami.
  Pomembno je razumeti, da otroci razvijajo svoje razumevanje količin in dolžin postopoma, skozi igro, interakcijo in izkušnje v vsakdanjem življenju. Spodbujanje radovednosti in eksperimentiranje s predmeti različnih velikosti lahko otroku pomaga graditi temelje za razumevanje matematičnih konceptov.
 • Pustolovščine

  Pustolovščine (18)

  Pustolovske igre
 • Ustvarjalni pripomočki

  Ustvarjalni pripomočki (37)

  Izdelki s katerimi bodo otroci pridobivali nove izkušnje, znanja in se v prvi vrsti zabavali.
 • Zabava

  Zabava (78)

  Izdelki, ki bodo vaše otroke ponesli v svet zabave, domišljije, kreativnosti in ustvarjalnosti.
 • Poučne in zabavne štampiljke

  Poučne in zabavne štampiljke (15)

  Poučne štampiljke za otroke so lahko odlično orodje za spodbujanje učenja in razvoja. Tukaj je nekaj idej za poučne štampiljke:
  1. Matematične štampiljke: Štampiljke s številkami, matematičnimi simboli in enačbami lahko pomagajo pri učenju osnov matematike. Na primer, štampiljke s številkami lahko uporabite za označevanje pravilnih odgovorov.
  2. Besedne štampiljke: Uporabite štampiljke, ki vsebujejo besede, črke ali stavke. To lahko spodbudi branje, pisanje in ustvarjalnost pri otrocih.
  3. Štampiljke za učenje jezikov: Če se otrok uči tuj jezik, lahko uporabite štampiljke s pogostimi besedami, frazami ali abecedami v tujem jeziku.
  4. Štampiljke z živalmi in rastlinami: Poučne štampiljke s podobami živali, rastlin in drugih naravnih elementov lahko spodbujajo raziskovanje in razumevanje sveta okoli sebe.
  5. Geografske štampiljke: Uporabite štampiljke z zemljevidi, državami, mestnimi simboli in drugimi geografskimi elementi, če želite spodbuditi interes za geografijo.
  6. Štampiljke za znanost in tehnologijo: Če imate otroke, ki jih zanimajo znanost, tehnologija, inženiring ali matematika (STEM), lahko uporabite štampiljke s simboli, ki predstavljajo te discipline.
  7. Štampiljke za umetniško ustvarjanje: Štampiljke s slikarskimi pripomočki, umetniškimi motivi ali abstraktnimi vzorci lahko spodbujajo otroško ustvarjalnost.
  8. Štampiljke za spodbujanje pozitivnega vedenja: Poučne štampiljke, ki poudarjajo pozitivno vedenje, lahko spodbujajo otroka k razvoju dobrih navad in vrednot.
  9. Štampiljke za nagrade: Uporabite štampiljke kot nagrade za dobro opravljeno delo ali dosežke. To lahko spodbudi otroke k trudu in izboljšanju.
  Pri izbiri štampiljk je pomembno, da upoštevate starostno skupino otrok ter njihove specifične interese in potrebe. Poučne štampiljke so lahko zabaven in učinkovit način spodbujanja učenja in razvoja različnih spretnosti pri otrocih.
 • Učenje matematike

  Učenje matematike (55)

 • Figurice za učenje in igro

  Figurice za učenje in igro (19)

 • Kartice za učenje

  Kartice za učenje (37)

  Kartice, ki otroku pomagajo pri učenju