Terapevtski materiali za otroke so orodja, igre, knjige in druge dejavnosti, ki se uporabljajo v terapevtskem okolju za spodbujanje razvoja otrok, izboljšanje njihovih spretnosti in reševanje določenih težav. Ti materiali so zasnovani tako, da omogočajo terapevtom, staršem in skrbnikom, da podprejo otrokovo rast na različnih področjih, kot so motorične spretnosti, jezikovni razvoj, socialne veščine in čustveno blagostanje. Tu je nekaj primerov terapevtskih materialov za otroke:

 1. Senzorne igrače: Različne igrače, ki spodbujajo uporabo čutov, na primer igrače s teksturami, vonji ali zvoki. Primer: mehki žogici različnih velikosti in tekstur.
 2. Ustvarjalni materiali: Barve, svinčniki, gline in drugi ustvarjalni materiali, ki spodbujajo fine motorične spretnosti in kreativnost.
 3. Karte in družabne igre: Kartice z nalogami ali vprašanji, ki spodbujajo komunikacijo, reševanje problemov in razvoj socialnih veščin.
 4. Knjige za terapevtsko branje: Knjige, ki obravnavajo teme, povezane z otrokovimi čustvi ali posebnimi izzivi, s ciljem razumevanja in spodbujanja pogovora.
 5. Miselne igre: Sestavljanke, logične igre in druge dejavnosti, ki spodbujajo kognitivni razvoj in reševanje problemov.
 6. Vadbeni pripomočki: Materiali, ki pomagajo pri razvoju motoričnih spretnosti, na primer blazine za sedenje ali žoge za ravnotežje.
 7. Komunikacijski pripomočki: Slikovni zgoščenki, simboli ali drugi pripomočki, ki pomagajo otrokom izražati svoje misli in čustva, še posebej, če imajo težave s komunikacijo.
 8. Zvočne terapije: Glasba, zvočne zgodbe ali druge zvočne terapije, ki lahko pomagajo pri sprostitvi, koncentraciji in čustvenem izražanju.

Pomembno je, da se terapevtski materiali izberejo glede na individualne potrebe vsakega otroka, pri čemer sodelujejo strokovnjaki, kot so terapevti, in starši. Prav tako je ključno, da so dejavnosti prilagojene otrokovim zmožnostim in starostni skupini ter da so zabavne in motivacijske.

Prikazovanje 1–12 od 67 rezultatov

 • Nemiren otrok

  Nemiren otrok (33)

  Poskrbeti, da se otrok umiri, lahko zahteva različne pristope, odvisno od situacije in starosti otroka. Tu je nekaj splošnih predlogov:
  1. Ostanite mirni: Če je otrok vznemirjen ali jezen, je pomembno, da ostanete mirni. Vaša lastna mirnost lahko pomaga otroku občutiti varnost.
  2. Razumite čustva: Pogovarjajte se z otrokom in mu pomagajte izraziti svoja čustva. Pomembno je, da otrok ve, da je v redu čutiti določena čustva.
  3. Bodite empatični: Poskusite razumeti, kako se počuti otrok. Postavite se v njegove čevlje in pokažite empatijo do njegovih občutkov.
  4. Ponudite pomirjujoče dejavnosti: Različne dejavnosti, kot so risanje, barvanje, branje knjig, poslušanje umirjene glasbe ali igra z igračami, lahko pomagajo otroku umiriti se.
  5. Določite rutino: Otroci se pogosto počutijo bolj varne in umirjene, ko imajo določeno rutino. Stabilnost in predvidljivost lahko pomagata zmanjšati stres.
  6. Dovolite prostor za umik: Nekateri otroci potrebujejo čas in prostor, da se umirijo. Omogočite jim mirno mesto, kamor se lahko umaknejo, kadar čutijo potrebo.
  7. Bodite dosledni pri pravilih: Jasna in dosledna pravila lahko otroku pomagajo razumeti meje in se počutiti varnega.
  8. Spodbujajte zdrav način soočanja s čustvi: Otroka naučite zdravih načinov izražanja in soočanja s svojimi čustvi, kot je verbalno izražanje, namesto fizičnega izbruha.
  Vsak otrok je edinstven, zato je pomembno prepoznati, kateri pristopi delujejo najbolje za vašega otroka. V nekaterih primerih je morda koristno poiskati pomoč strokovnjaka, kot je pediater ali psiholog, če so čustveni izzivi bolj resni ali dolgotrajni.
 • Motnje govora

  Motnje govora (20)

  Motnje govora pri otrocih so lahko posledica različnih dejavnikov in se lahko pojavijo v različnih oblikah. Tu je nekaj možnih motenj govora pri otrocih:
  1. Zakasneli razvoj govora: Otrok morda razvija jezikovne spretnosti počasneje kot njegovi vrstniki. To je lahko naravni del individualnega razvoja, vendar je včasih potrebno spremljanje in morda intervencija, če se težave nadaljujejo.
  2. Fonološke motnje: Gre za težave pri oblikovanju zvokov in tvorbi besed. Otrok lahko izpušča, dodaja ali zamenjuje zvoke, kar lahko otežuje razumevanje govora.
  3. Artikulacijske težave: Otrok ima težave pri pravilnem izgovarjanju določenih zvokov ali skupin zvokov. To je lahko posledica nepravilnega delovanja mišic in organov, odgovornih za tvorbo zvokov.
  4. Jezikovne motnje: Vključujejo težave z razumevanjem in uporabo jezika. Otrok morda ne razvija ustrezne besedne zakladnice, težave ima s tvorbo stavkov ali razumevanjem pomena besed.
  5. Zgodnje težave z branjem in pisanjem: Otrok lahko kaže znake težav pri razvoju veščin branja in pisanja, kar je lahko povezano s pomanjkanjem fonoloških veščin.
  6. Jezikovne težave zaradi avtističnega spektra: Otroci z avtizmom pogosto kažejo jezikovne težave, kot so težave s socialno komunikacijo, ponavljajoči se govor ali omejen besedni zaklad.
  7. Psihosocialni dejavniki: Stres, travma ali neugodno okolje lahko vplivajo na razvoj govora pri otrocih.
  Če opazite, da vaš otrok kaže znake motenj govora, je pomembno, da se posvetujete z zdravstvenim strokovnjakom, kot je logoped ali pediater. Zgodnje prepoznavanje in intervencija lahko pomagata pri izboljšanju jezikovnih spretnosti otroka. Logoped bo lahko izvedel oceno in predlagal ustrezne strategije ali terapijo glede na specifične potrebe vašega otroka.
 • Ležeča osmica 2

  36.50 Beri dalje

  BrainGym osmica spada med enega izmed najbolj pomembnih pripomočkov, ki izboljšujejo otrokov razvoj.
  Izdelek pa ni namenjen samo otrokom, ampak vsem, ki si želijo in potrebujejo možgansko telovadbo.
  Največja prednost izdelka je v njegovi obliki. Ko žogica potuje od leve proti desni strani, se izmenjaje vključujeta leva in desna stran možganov.
  Ko je kroglica na levi strani,ima več dela desna stran, ko je na desni strani pa leva polovica možganov.
  Za konstantno kroženje kroglice pa se je potrebno kar potruditi.
  Osmici je priložena kroglica, pakirana je v kartonasti škatli.

 • Ležeča osmica barvna

  Vadba z ležečo osmico vključuje vaje otroka v obliki številke osem. Ta dejavnost prinaša številne koristi za otrokov fizičen, motoričen in kognitiven razvoj. Tu je nekaj ključnih koristi:

  1. Koordinationi razvoj: Ležeča osmica zahteva usklajeno gibanje rok in nog, kar spodbuja razvoj motoričnih spretnosti. Otroci se učijo nadzorovati svoje gibe, kar je pomembno za nadaljnje športne in motorične aktivnosti.
  2. Razvoj ravnotežja: Pri izvajanju ležeče osmice otroci razvijajo ravnotežje, saj morajo skrbeti za ohranjanje stabilnosti med premikanjem. To je ključno za njihov splošni fizični razvoj.
  3. Kognitivne spretnosti: Otroci se med izvajanjem ležeče osmice učijo slediti določenim vzorcem in se osredotočiti na naloge, kar spodbuja kognitivni razvoj. Razvijajo sposobnost razumevanja in izvajanja kompleksnejših gibalnih nalog.
  4. Sprostitev mišic: Gibanje v obliki ležeče osmice lahko pomaga sprostiti napetost v mišicah. To je še posebej koristno za otroke, ki se ukvarjajo s stresom ali napetostjo.
  5. Socialni razvoj: Če se ležeča osmica izvaja v skupini, lahko spodbuja socialni razvoj otrok. Skupinske aktivnosti spodbujajo sodelovanje, komunikacijo in razvoj socialnih veščin.
  6. Razvoj konceptov prostora in smeri: Med izvajanjem vaj z ležečo osmico otroci razvijajo razumevanje konceptov prostora in smeri. To je koristno za razvoj njihove prostorske zavesti.
  7. Krepitev mišic: Gibanje v obliki ležeče osmice vključuje različne mišične skupine, kar prispeva k celostnemu razvoju moči in vzdržljivosti.
  8. Izboljšanje ravnotežja in propriocepcije: Ležeča osmica spodbuja razvoj propriocepcije, ki je sposobnost zaznavanja in obvladovanja lastnega telesa v prostoru. To je ključno za vzdrževanje ravnotežja in stabilnosti.

  Pri izvajanju vaj z ležečo osmico je pomembno zagotoviti varno okolje, prilagojeno otrokovim sposobnostim. Spodbujajte otroka, naj se zabava in uživa v tej dejavnosti, ki združuje gibanje, zabavo in učenje.

 • Magnetni obraz

  2.99 Beri dalje

  Smešna magnetna igra

  Z magnetnim peresom si moški lahko v hipu pusti brado iz železovega prahu ali pa mu pričarate smešno pričesko. Hkrati se na igriv način vadi koordinacija rok in oči.

 • Od polnega do praznega

  Od polnega do praznega

   Kartice s slikami otrok razvrsti po vrstnem redu od praznih do polnih ali obratno.

  Naučite se razumeti izraza “več kot” in “manj kot”. Z igro razvija logično razmišljanje, spoznava količine in krepi svoj besedni zaklad.

 • Povej svojo zgodbo – kartice za razvrščanje

  19.99 Beri dalje

  Povej zgodbo

  Učim se pisati zgodbo

  Otrok postavit 4 karte v logičnem vrstnem redu in sestavi zgodbo o tem.

  Cilj vaje je razviti logično razmišljanje in razvoj govora ter pripovedovalne sposobnosti.

  Otroke spodbuja k izmišljevanju lastnih zgodb. S samokontrolo.

  Vsebina: 20 slikovnih kart, navodila za uporabo.

 • Stetoskop

  7.99 Beri dalje

  Stetoskop, ki deluje kot pravi stetoskop!

  Otroci neznansko uživajo, ko raziskujejo življenje odraslih. In s tem stetoskopom bodo lahko postali zdravniki in zdravnice in poslušali delovanje srca in pljuč.

 • Strupene travniške rastline

  9.99 Beri dalje

   

  V spomladanskem in poletnem času travnike polepšajo razne cvetlice, ki cvetijo v različnih barvah in različnem obdobju. Čeprav jih opazimo, je vprašanje ali vse rastline tudi poznamo.  Nekatere so tudi zelo strupene in naj vam bodo kartice v pomoč pri prepoznavanju le teh.

  Spoznavanje strupenih travniških rastlin, njihovih cvetov in širjenja besedišča s pomočjo jezikovnih kartic, ki so poznane v montessori pedagogiki.  Kartice (imenujemo jih tudi nomenklaturne) služijo za učenje novih pojmov na vseh področjih montessori kurikuluma.

  v kompletu so:

  • kontrolne kartice s sliko in imenom, ki služijo otrokovemu samostojnemu popravljanju napak)
  • kartica s sliko
  • kartica z nazivom

  Po vzoru kontrolne kartice otrok poišče ustrezno kartico s sliko in opisom.

 • Učim se spoznavati števila in količine

  29.99 Beri dalje

  Spoznavam števila od 1 do 10

  S  to igro bo otrok na igriv in preprost način spoznaval matematične pojme na različne načine, ki bodo zadostovali, da bo na vizualen način pridobival nova znanja in razvijal predstave o matematičnih operacijah.

  Številke od 1 do 10 so predstavljene na različne načine:

  • s številskimi simboli,
  • kot deli celote,
  • z zvezdicami
  • in pravokotniki.

  Vsebina: 40 slikovnih kartic, navodila za uporabo.

 • Žagamo, režemo in ustvarjamo

  Žaganje, rezanje, gradnja in kleparstvo - vse je mogoče s temi čudovitimi gradniki iz lesa!
   
  otrokom prijazna žaga! Otroci lahko pustijo prosto pot svoji
  radovednosti in ustvarjajo različne oblike in figure.
  Žaga je otrokom prijazna, bloki so izdelani iz visokokakovostnega lesa in imajo Velcro
  pritrdilne elemente, da lahko vaši otroci varno sestavljajo in žagajo
  brez nevarnosti poškodb!
  Ta igrača je absolutno obvezna za vse male rokodelce in mojstre!
  
  
  
 • Zaveži čevelj

  Napeljite vezalke
  Napeljite šablono na kartici ali ustvarite lastne vzorce vezalk. Spodbujajte fino motoriko z vtikanjem vezalk.
  Bodite pozorni na levo, desno, zgoraj in spodaj ter tako razvijajte prostorsko domišljijo.
  Vsebina: 2 čevlja na vezalke, 4 kartončki z nalogami (natisnjeni na obeh straneh), 4 vezalke, navodila.

 • Anti-stresna žogica

  1.99 Beri dalje

  Zmanjšajte stres s pomočjo mehke žogice za stiskanje, ki ima ANTISTRESNO DELOVANJE!

  Žogica čudežno pripomore k boljšemu počutju uporabnika.

  Prav tako je idealen pripomoček za rehabilitacijo po različnih operacijah na dlani ali v zapestju.