Izdelki, ki niso nujno igrače v klasični obliki, ampak dopolnjujejo otrokov čas tudi z izobraževalnimi značilnosti. Otrok z njimi uri ročne spretnosti – fino motoriko, spoznava različne barve, oblike (like), pridobiva senzorična znanja, čustveno inteligenco…

 • Posebne potrebe

  Posebne potrebe (202)

  Igrače in didaktični pripomočki igrajo pomembno vlogo pri razvoju otrok s posebnimi potrebami. Prilagojene igrače lahko spodbujajo različne vidike razvoja, kot so motorične spretnosti, kognitivne sposobnosti, socialne veščine in čustveno dojemanje. Pri izbiri igrač in pripomočkov je ključnega pomena upoštevati individualne potrebe vsakega otroka. Tu je nekaj primerov igrač in didaktičnih pripomočkov, ki so prilagojeni otrokom s posebnimi potrebami:
  1. Velike in lahke kocke: Igrače, ki so lahke in enostavne za oprijem, so primerne za otroke s posebnimi potrebami v motoričnem razvoju.
  2. Barvite ploščice z različnimi teksturami: Ploščice z različnimi površinami lahko spodbujajo čutne izkušnje in razvijajo taktilne spretnosti.
  3. Didaktične igre z velikimi gumbi in slike: Igre, ki imajo velike gumbe, jasne slike in preprosta pravila, so primerne za otroke s kognitivnimi izzivi.
  4. Zvočne igrače: Igrače s prijetnimi zvoki ali glasbo lahko spodbujajo slušne sposobnosti in razvijajo slušne veščine.
  5. Igrače za razvoj socialnih veščin: Igrače, ki spodbujajo sodelovanje, deljenje in komunikacijo, so pomembne za otroke s socialnimi izzivi.
  6. Pripomočki za senzorno integracijo: Pripomočki, ki spodbujajo senzorno integracijo, kot so napihljive blazine, gugalnice ali različni materiali za dotik, lahko pomagajo pri uravnavanju senzornih dražljajev.
  7. Prilagojene igralne preproge: Preproge z jasnimi vzorci, barvami in teksturami lahko pomagajo pri razvoju gibalnih sposobnosti in čutne stimulacije.
  8. Enostavne sestavljanke: Sestavljanke z velikimi in barvitimi deli lahko spodbujajo fino motoriko in vizualno zaznavanje.
  9. Individualizirane didaktične knjige: Knjige, ki vključujejo osebne elemente in zanimive ilustracije, lahko spodbujajo ljubezen do branja in razumevanje besedila.
  10. Računalniške igre in aplikacije: Obstajajo posebne računalniške igre in aplikacije, ki so prilagojene za otroke s posebnimi potrebami in lahko podpirajo učenje na različnih področjih.
  Pri izbiri igrač in didaktičnih pripomočkov je vedno priporočljivo sodelovati z ustreznimi strokovnjaki, kot so terapevti za otroško razvoj ali specialisti za posebne potrebe, da se zagotovi, da so izbrani izdelki resnično prilagojeni in koristni za vsakega posameznega otroka.
 • Branje in pisanje

  Branje in pisanje (50)

  Učenje branja in pisanja pri otroku je pomembna razvojna faza, ki zahteva pozornost in podporo staršev ter učiteljev. Tu je nekaj nasvetov, kako lahko podprete proces učenja branja in pisanja pri otroku:
  1. Ustvarite spodbudno okolje:
   • Zagotovite mirno in udobno okolje brez motenj, kjer se bo otrok lahko osredotočil na učenje.
   • Poskrbite za dobro osvetlitev in udoben sedež.
  2. Berite skupaj:
   • Berite otroku že od zgodnjega otroštva. To spodbuja ljubezen do branja in razvija besedni zaklad.
   • Pogovarjajte se o prebranih zgodbah, postavljajte vprašanja in spodbujajte otrokove miselne sposobnosti.
  3. Uporabljajte didaktične igre:
   • Igre, ki vključujejo črke, besede in stavke, lahko naredijo učenje bolj zabavno.
   • Uporabljajte igre, ki spodbujajo prepoznavanje črk, tvorjenje besed, sestavljanje stavkov itd.
  4. Pisanje in risanje:
   • Spodbujajte otroka k risanju in pisanju že v zgodnjem otroštvu.
   • Začnite z osnovnimi oblikami in premikajte postopoma k črkam in številkam.
   • Uporabite pisala, barvice in druge pripomočke za pisanje.
  5. Uporabljajte učne pripomočke:
   • Uporabljajte abecedne igre, sestavljanke, barvne kartice z besedami in druge učne pripomočke.
   • S pomočjo vizualnih pripomočkov se lahko otrok lažje nauči prepoznavati črke in besede.
  6. Bodite potrpežljivi:
   • Vsak otrok se uči v svojem tempu. Bodite potrpežljivi in jim dajte dovolj časa, da se naučijo.
   • Pohvalite njihov trud in dosežke, da spodbudite samozavest.
  7. Vključite tehnologijo:
   • Uporabite izobraževalne aplikacije in spletne vire, ki so prilagojeni otrokom.
   • Ne pozabite, da je treba uporabo tehnologije nadzorovati in omejiti.
  8. Sodelovanje s šolo:
   • Če je otrok v šoli, sodelujte s učitelji in sledite njihovim priporočilom.
   • Redno se posvetujte o otrokovem napredku.
  9. Spodbujajte samostojnost:
   • Ko otrok napreduje, spodbujajte samostojno branje in pisanje.
   • Ponudite priložnosti, da sami izbirajo knjige in pišejo kratke zgodbe.
  Pomembno je, da se prilagodite potrebam in zanimanjem svojega otroka ter zagotovite pozitivno izkušnjo učenja. Z ustreznim podpornim okoljem bo proces učenja branja in pisanja za otroka bolj prijeten in uspešen.
 • Terapevtski materiali

  Terapevtski materiali (67)

  Terapevtski materiali za otroke so orodja, igre, knjige in druge dejavnosti, ki se uporabljajo v terapevtskem okolju za spodbujanje razvoja otrok, izboljšanje njihovih spretnosti in reševanje določenih težav. Ti materiali so zasnovani tako, da omogočajo terapevtom, staršem in skrbnikom, da podprejo otrokovo rast na različnih področjih, kot so motorične spretnosti, jezikovni razvoj, socialne veščine in čustveno blagostanje. Tu je nekaj primerov terapevtskih materialov za otroke:
  1. Senzorne igrače: Različne igrače, ki spodbujajo uporabo čutov, na primer igrače s teksturami, vonji ali zvoki. Primer: mehki žogici različnih velikosti in tekstur.
  2. Ustvarjalni materiali: Barve, svinčniki, gline in drugi ustvarjalni materiali, ki spodbujajo fine motorične spretnosti in kreativnost.
  3. Karte in družabne igre: Kartice z nalogami ali vprašanji, ki spodbujajo komunikacijo, reševanje problemov in razvoj socialnih veščin.
  4. Knjige za terapevtsko branje: Knjige, ki obravnavajo teme, povezane z otrokovimi čustvi ali posebnimi izzivi, s ciljem razumevanja in spodbujanja pogovora.
  5. Miselne igre: Sestavljanke, logične igre in druge dejavnosti, ki spodbujajo kognitivni razvoj in reševanje problemov.
  6. Vadbeni pripomočki: Materiali, ki pomagajo pri razvoju motoričnih spretnosti, na primer blazine za sedenje ali žoge za ravnotežje.
  7. Komunikacijski pripomočki: Slikovni zgoščenki, simboli ali drugi pripomočki, ki pomagajo otrokom izražati svoje misli in čustva, še posebej, če imajo težave s komunikacijo.
  8. Zvočne terapije: Glasba, zvočne zgodbe ali druge zvočne terapije, ki lahko pomagajo pri sprostitvi, koncentraciji in čustvenem izražanju.
  Pomembno je, da se terapevtski materiali izberejo glede na individualne potrebe vsakega otroka, pri čemer sodelujejo strokovnjaki, kot so terapevti, in starši. Prav tako je ključno, da so dejavnosti prilagojene otrokovim zmožnostim in starostni skupini ter da so zabavne in motivacijske.
 • Raziskujemo in spoznavamo naravo

  Raziskujemo in spoznavamo naravo (51)

  Spodbujanje otrokove radovednosti in raziskovanje narave je pomembno za celostni razvoj. Tu je nekaj pripomočkov in dejavnosti, ki lahko pomagajo otrokom spoznavati naravo:
  1. Povečevalno steklo: Omogočite otroku opazovanje drobnih podrobnosti v naravi, kot so listi, cvetovi ali insekti.
  2. Lupe za oči: Raziskovanje majhnih živali, kot so polži, hrošči ali gosenice, je še bolj zanimivo z lupami.
  3. Naravni vodnik ali knjige za prepoznavanje rastlin in živali: Otroku lahko podarite preprosto knjigo ali vodnik, ki mu bo pomagal prepoznati različne vrste rastlin in živali.
  4. Naravne barve in čopiči: Otroci lahko ustvarjajo sestave iz naravnih materialov, kot so listi, cvetovi, pesek in kamni. Uporabite naravne barve, ki jih lahko izdelate iz naravnih pigmentov.
  5. Potovalni dnevnik ali zapisnik za opazovanje: Otroci lahko beležijo svoja opazovanja narave, risbe, skice ali pa si pišejo opise.
  6. Odkrivanje sledov: Igrajte se igre, ki spodbujajo otroke, da iščejo sledi živali ali opazujejo različne vrste rastlin.
  7. Naravni materiali za ustvarjanje: Ponudite otroku različne naravne materiale, kot so storži, lubje, vejice in kamni, iz katerih lahko ustvarja umetniške projekte.
  8. Vrt ali lončnice: Če imate možnost, ustvarite majhen vrt ali pa otroku omogočite, da goji svoje lončnice. To jim omogoča sledenje rasti rastlin in razumevanje ekosistema.
  9. Naravna glasba: Poslušanje zvokov narave, kot so ščebet ptic, šumenje listja ali šumenje potoka, lahko otrokom pomaga razviti ljubezen do narave.
  10. Raziskovalni komplet za naravo: Obstajajo posebni kompleti, ki vsebujejo pripomočke za preučevanje narave, kot so mikroskopi, kompasi, terariji za opazovanje žuželk itd.
  Pomembno je, da otroka spodbujate k opazovanju, spraševanju vprašanj in razvijanju spoštovanja do narave. Te dejavnosti bodo ne samo izobraževale, ampak tudi spodbujale ljubezen do okolja.