Prednosti montessori izobraževanja

Čeprav je Maria Montessori svojo metodo ustvarila v prejšnjem stoletju -predvsem ustanov za izobraževanje otrok –njeno metodo vpeljujejo šele postopoma.
Z njimi izboljšujejo kakovost učenja, razvoj otrok in jim omogočajo dostop do boljših orodji za njihovo prihodnost.

Med njimi so predvsem:
✅ boljša koncentracija,
✅  kreativnost,
✅ radovednost,
✅ občutek za pravico
✅ čustvena inteligenca.

Metodo je težko opisati v kratkem, v splošnem pa temelji na treh stebrih: otrok, odrasli in okolje morajo vedno biti povezani.
Eno brez drugega ne deluje. Da bi bila metoda uspešno prenesena na otroke, mora odrasli razumeti otrokov razvoj, saj je nemogoče spremeniti okolje, če otrok nima dostopa do mirne, potrpežljive, sprejemajoče, harmonične in spoštljive čustvene atmosfere.

Maria Montessori je zagovarjala tezo, da je za počasen razvoj otrok in vedenjske težave krivo okolje, ki ne vsebuje dovolj stimulativnih stvari za njihov razvoj. Maria je bila prepričana, da okolje spreminja otroka, zato mora biti takšno, da se v njem lahko otrok čim bolje razvija. Družina je prvi in najpomembnejši dejavnik pri vzpostavljanju okolja. Vsa oprema mora biti prilagojena otroku tako, da mu je vse na dosegu roke. Idealna učilnica ima na stenah dovolj nizko nameščene table, nizke omarice in police.

Preprostost

Dekleta in dečki ne potrebujejo veliko. Prednost moramo dati svetlim barvam in naravni svetlobi.

Minimalizem

Preveč stvari (barv ali igrač) v eni sobi lahko povzroči zmešnjavo. Zato je priporočljivo, da izberemo čim manj barv in v sobo vnesemo čim manj igrač.

Dobra organizacija

Kadar so stvari v sobi dobro organizirane, otroci lažje sledijo dogajanju, igri.

Dostopnost

Otroci morajo v prostoru doseči vse, česar se želijo dotakniti, ne da jim pri tem pomaga odrasel človek. Prisotnost odraslega pa je pri določenih podvigih priporočljiva.

Varnost

Dobro pripravljeno okolje mora ponuditi možnosti raziskovanja. Da bi otroku ponudili to možnost brez možnosti za poškodbo, mora biti okolje varno.

Tišina, mir

Otroška soba naj bo obrnjena proč od hrupne ceste, v najbolj tihem delu hiše. V njej naj bo čim manj elektronskih naprav.

(Povzeto po prispevku Delo&Dom)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja